10 d’octubre 2013

Exposició "Despertant records. Ara Tu", pintures accessibles de Rafel d'Olot

Del 4 al 30 d'octubre, el Centre Cívic Can Deu(plaça de la Concòrdia, 13), en col·laboració amb l'ONCE i l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, presenta l'exposició "Despertant records. Ara Tu", del pintor Rafel Casado, en Rafel d'Olot.
L'obra d'aquest artista està composta per pintures acríliques realitzades seguint la tècnica tiflològica, que combina volums, textures i colors per permetre a les persones invidents i amb deficiències visuals gaudir dels seus quadres a través del tacte. Així, es fa accessible a aquest col·lectiu un art, la pintura, en el qual fins ara estava prohibit "tocar".
La mostra de pintures està composta per vuit obres pictòriques en tres dimensions, amb volums i textures que es poden gaudir mitjançant el tacte i la vista. Tots els treballs es composen d'un exquisit relleu de matèria i pintura acrílica en què volums, textures i colors es combinen al mateix nivell, transmetent per la vista i també pel tacte.
Les vuit obres compten amb les descripcions que han realitzat diferents personalitats en Braille. Hi destaca una obra creada al Bulli i explicada amb Braille per Juli Soler.
L'acte d'inauguració tindrà lloc el dijous 10 d'octubre, a les 20 h, a la Sala d'Actes del Centre Cívic. Durant l'acte es presentaran els treballs, i hi haurà una actuació musical.

Una ciència per a la integració

La Tiflología és la ciència que estudia les condicions i els problemes de les persones amb discapacitat visual (invidents i deficients visuals), per identificar la forma d'aplicar la seva plena integració social i cultural. Va aparèixer a Itàlia a mitjans de la dècada dels 40 i originàriament significava la disciplina que estudia les condicions i problemes dels cecs, sobretot en relació amb la seva integració en el món del treball. Des de la segona meitat dels anys 80, la definició de tiflología també s'estén a l'estudi de les condicions i els problemes de les persones amb baixa visió, ja no només es referia únicament a l'ocupació, sinó a les diferents àrees i situacions, com el estudi, l'oci i la vida domèstica.

L'obra de Rafel d'Olot

A través de la seva obra, Rafel d'Olot pretén submergir l'espectador en una experiència sensorial, en la qual la interactuació entre obra i espectador resulta fonamental per percebre l'amplitud de sensacions que transmet l'artista, sensacions entre les que destaquen l'energia, la serenitat, el benestar i un agradable equilibri. "Vaig començar a utilitzar aquesta tècnica de forma habitual després de comprovar que la meva filla de 14 mesos estava captivada per una de les meves obres, tocant i seguint les formes amb les seves mans. Amb el seu tacte, i sense haver vist abans un bosc, notava les arrels dels arbres, el gruix de les branques, el cel lluminós i net... En aquell moment em va passar pel cap que l'obra es podia contemplar fins i tot amb els ulls tancats, i aquí va començar la idea de pintar, a més de per al públic en general, per a invidents i deficients visuals", comenta Rafel d'Olot.
Els seus quadres en tres dimensions reprodueixen escenes de la naturalesa o espais únics i destaquen per un estil basat en una acurada elaboració de l'obra, en la qual la perfecció de la composició i l'harmonia entre volums i colors són els elements fonamental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada