18 d’agost 2014

Com hem de pronunciar ‘ebola

Com hem de pronunciar ‘ebola’? 
Griselda Oliver i Alabau. Barcelona. / 17.08.2014 . 

Eugeni S. Reig, després d’haver consultat el DNV i la Neoloteca del TERMCAT, no veu clara la solució adoptada pel Diccionari normatiu valencià, que proposa la pronúncia [ɛ́bola] amb accentuació a la e, així com tampoc li convenç l’ús de la majúscula que presenta el TERMCAT. Les seves raons són les següents:

a) El nom de la malaltia en qüestió no porta accent en cap llengua del món excepte en castellà. I afegeix: “Si volem ser com totes les llengües del món, haurem d’escriure aquest vocable sense accent. Si volem calcar el castellà, haurem d’escriure’l amb accent agut, tal com ho fa la llengua copiada”.

b) En el cas en què s’escrigui accent damunt la e, aleshores la paraula ha de ser esdrúixola; si s’escriu sense accent, ha de ser plana. “El fet que la paraula es pronuncie com a esdrúixola en llengua anglesa fa que aquesta pronúncia s’haja internacionalitzat i haja pres força”, reflexiona.

c) Si la paraula és esdrúixola, Reig “considere que és més lògic que siga tancada perquè els valencians pronunciem amb e tancada moltes paraules de la nostra llengua que tenen una estructura semblant a la que ens ocupa, com ara sémola, época, térbola, vérbola, etc., encara que també és veritat que pronunciem amb una e ben oberta l’Ènova, nom d’una població de la Ribera Alta.”

d) Si la paraula és plana, a Reig li “sembla més lògic que la pronúncia siga amb o oberta perquè en valencià tenim moltes paraules planes acabades en –ola en les quals la o es pronuncia oberta, com ara banderola, bestiola, escarola, escola, farola, fullola, mentirola, panerola, pianola, picola,rajola, tabola, tovallola, vidriola o viola, encara que també en tenim algunes amb o tancada com és el cas de bola, cola o gola. Caldria, doncs, estudiar-ho molt atentament.”

e) Finalment, Reig considera que “si la paraula s’usa per a denominar el virus i la malaltia que origina, s’ha d’escriure en minúscula perquè és un nom comú. Només s’ha descriure en majúscula quan s’use per a denominar el riu, perquè, en eixe cas, és un nom propi.” I encara hi afegeix: “En el DNV, totes les entrades estan escrites en minúscula. Així, trobem l’entrada déu i l’entrada bíblia. Després, en els exemples, la cosa queda clara. Però com en el cas de l’entrada èbola no hi ha cap exemple, no podem saber si els redactors del DNV consideren que la einicial del mot en qüestió ha de ser majúscula o minúscula. Han d’explicitar-ho.”

http://www.nuvol.com/noticies/com-hem-de-pronunciar-ebola/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada